Szöveges beszámolók 2022 évi, 2023 évi

Együtt Egymásért Dunakanyar Egyesület  2022. évi tevékenységeiről szóló szöveges beszámolója

 

Az Együtt Egymásért Dunakanyar Egyesület (EEDE) idén már nyolcadik éve végez tevékenységét működési területén. Ezalatt az idő alatt, évente számos hasznos cél megvalósulását segítette elő, támogatta a környékben élő rászorulókat és a szemléletével megegyező kezdeményezéseket.

A koronavírussal kapcsolatos jogi szabályozások és az elrendelt intézkedések döntő többségének 2022. márciusában történő kivezetésével újra lehetőségünk nyílt elmaradt programok támogatására és a programokban való aktív részvételre.

Az MHT Ifjúsági Bizottsága minden év tavaszán megszervezi és lebonyolítja a Fiatal Higiénikusok Fórumát. E szakmai konferencia szerteágazó elméleti és gyakorlati eredmények, kérdések, tapasztalatok megvitatására hivatott. Az Együtt Egymásért Dunakanyar Egyesület elkötelezett a fiatal tehetséges szakemberek segítésében, ezért örömmel támogatta a 2022. évi – immár tizennegyedik alkalommal – Budapesten megrendezett Fiatal Higiénikusok Fórumát.

 

Sajnos a kezdetektől megrendezésre kerülő EEDE táborunkat a 2022. évben a tábor helyszínét érintő felújítási munkálatok miatt megrendezni nem tudtuk, de továbbra is fontos számunkra az integrált gyermekfoglalkozások támogatása, a környezeti nevelés és a környezetvédelem ,ezért boldogan támogattuk a 2022. júliusában megrendezésre kerülő szigetmonostori Árnyas Tábort , ahol elsősorban autista és próbatételes gyermekek speciális igényeit igyekeztek kielégíteni, de a tábor az egészséges gyermekeket is nagy örömmel fogadta.

 

2022 augusztusában civil kezdeményezésre indult el Leányfalun a környék első csomagtartós vására, ahol számos családi és gyermekprogram is várta az érdeklődőket. A programok szervezésén és lebonyolításán túl közösségi főzést  vállaltunk,  az itt befolyt összeggel Leányfalu önkéntes tűzoltóinak célkitűzéseit támogattuk.

 

2022 decemberében a tahitótfalui hagyományos és nagyszabású Mikulás műsor megrendezését  a Danubia televízió munkatársai vállalták, a lebonyolítás segítették egyesületünk tagjai és az EEDE közösségi szolgálatos diákjai. Egyesületünk nagyobb mennyiségű csokoládé felajánlásával támogatta az eseményt, hasonló ajándék édességcsomagot juttatott el a leányfalui Dal Ma énekkórussal közösen fellépő kisiskolások karácsonyi koncertjére.

 

Az Együtt Egymásért Dunakanyar Egyesület (EEDE) a kezdetektől elkötelezetten végez jótékonysági tevékenységét működési területén. A közel egy évtized alatt folyamatosan támogatta a környékben élő rászorulókat és ezen tevékenységet bővítve 2023-ban újabb településeket bevonva igyekszik folytatni a megkezdett munkát.

 

A tavalyi évben hazánkban is számos élelmiszerhulladék csökkentésére irányuló program indult, melynek keretében lehetőségünk nyílt bizonyos élelmiszereket nehéz körülmények közt élő családoknak vagy egyedül élő, rászoruló időseknek adományozni. 2022 májusában a Vöröskereszt Pest Megyei Szervezetének meghívására, önkéntesként csatlakoztunk a karitatív szervezet és az egyik szentendrei áruházlánc kezdeményezéséhez. Azóta közel 1000 kiló élelmiszert válogattunk szét és juttattunk el heti rendszerességgel – családsegítők, a polgárőrség és önkéntesek bevonásával – a Dunakanyar számos településén élő, rászoruló családokhoz.

 

2022 februárjában a térségben elsőként kezdtek civilek adománygyűjtésbe, az ukrán orosz konfliktus menekültjei számára. Ezt a kezdeményezést egyesületünk 100.000 Ft. értékű gyógyszeradománnyal támogatta, mely február 27-én Tiszabecsen került szétosztásra.

 

Az EEDE egyik legstabilabb akciója a karácsonyi adományosztás, amelyet az alapítása óta minden évben megszervezünk. 2022-ben a civil adományok mellett, az Auchan áruház és a Vöröskereszt adománygyűjtő akciójához is csatlakozhattunk. Az összegyűlt árucikkekből összeállított meglepetéscsomagokat, meleg étellel – a gombócos, húsos káposztával – apró ajándékokkal, mézzel, szaloncukorral és ünnepi jókívánsággal kiegészítve – 26, a térségben egyedül élő, idős emberhez szállítottuk ki december 23-án a karácsonyi ünnepek alkalmából.

Egyesületünk meggyőződéssel hiszi – a 2022-es Visegrádon történt tragédia, mely során sajnos egy kislány a Dunába fulladt, pedig még inkább megerősítette -, hogy a tűzoltók megvalósítani vágyott célja a Dunakanyarban élők közös ügye. Az EEDE 100.000 Ft átutalásával támogatta a Leányfalui Önkéntes Tűzoltó Egyesületet. A támogatás segítségével az önkéntes tűzoltóság tagjainak sikerült megvásárolnia egy speciális motorcsónakot, ezzel hozzájárulhattunk a Dunán bevethető mentőegységek vízen való jelenlétének növeléséhez.

 

Mindezek mellett egyesületünk egész évben szívesen fogadta az egyéni megkereséseket és igyekezett teljesíteni a személyes kéréseket. Részt vettünk és segítettünk más szervezetek, civilek vagy önkormányzatok rendezvényein. Ezeken a rendezvényeinken minden alkalommal közösségi szolgálatos diákok is segítették munkánkat. Kiemelten támogattunk minden olyan kezdeményezést melyek a környezetünk védelmére és a Dunakanyar régió környezeti értékeinek megismertetésére hívták fel a figyelmet. Számos szemétszedést, madárbarát park létrehozását és fenntartását és a gyermekeket célzó környezeti nevelő foglalkozást támogattunk és tesszük ezt a jövőben is.

Együtt Egymásért Dunakanyar Egyesület  2023. évi tevékenységeiről szóló szöveges beszámolója

 

Az Együtt Egymásért Dunakanyar Egyesület (EEDE) idén már kilencedik éve végez tevékenységét működési területén. Ezalatt az idő alatt, évente számos hasznos cél megvalósulását segítette elő, támogatta a környékben élő rászorulókat és a szemléletével megegyező kezdeményezéseket.

Egyesületünk 2023 februárjában új elnökséggel vágott neki a további feladatoknak, elmaradt terveink megvalósításának és új lehetőségek felkutatásának, továbbra sem feledve azt a célt, amiért 2015. júniusában megalakult az Együtt Egymásért Dunakanyar Egyesület.

Ezúton is szeretnénk megköszönni a korábbi elnök Tóth Evelin Annamária és a korábbi alelnök Szecsei László munkáját, akik továbbra is csapatunkat erősítik.

 

2023 februárjában a budapesti Török Nagykövetség kéréséhez csatlakozva, a földrengés túlélői számára a Vöröskő TMVE – Leányfalu Önkéntes Tűzoltó Egyesület kezdeményezésére, velük és a

Leányfalu SE női focicsapat hölgyeivel közösen adománygyűjtésbe kezdtünk, melynek eredményeként csaknem két mikrobusznyi adományt szállítottunk a legszükségesebb felszerelésekből.

 

Tavasszal a már hagyományosnak számító leányfalui tojásfát díszítettük fel a Trambulin Junior Körrel karöltve és vártuk közösségi mütyürkézővel az aprónépet.

Az év tavaszán egy tragikus szentendrei tűzeset kapcsán ajánlottuk segítségünket, a tárgyi adományokkal kapcsolatos logisztikát és a civil segítségek összefogását, koordinálását végezte egyesületünk. A legnagyobb örömünkre a súlyos károk ellenére az életben maradtak év végére lakható ingatlanba költözhettek vissza.

2023 áprilisában játszótéri padok, asztalok vásárlására közösségi gyűjtést indítottunk melynek összegét  a civil kezdeményezésre, de segítségünkkel májusban második alkalommal megrendezett Leányfalui Csomagtartós Vásáron befolyt adományokból egészítettünk ki. Mindezek eredményeként a leányfalui játszótér két nagyméretű fa piknik asztallal és padokkal gazdagodhatott.

 

Májusban a Madarak és Fák napja alkalmából rajzpályázatot hirdettünk 5 -12 éves korú gyermekek részére, a nyeremények átadására pedig  a júniusban megrendezett Bogaras rovarok és jómadarak a kertben címet viselő családias pikniknapon került sor, ahol vendégünk volt interaktív mesés előadásával Sasvári Zoltán a ,,Bogaras bácsi,, is.

 

Az újrahasznosítás jegyében a megváltozott hulladéktörvény ellenére is egész évben kupakgyűjtő szívben gyűjtöttük a műanyag kupakokat, legalább tíz alkalommal segítve tartósan beteg gyermekek családjait.

A textil újrahasznosítás jegyében 2023-ban két alkalommal rendeztünk, a Sulizsák Göncölj a Földért programhoz kapcsolódva ruhagyűjtő napokat. Az áprilisi és az októberi alkalmakkal befolyt pénzt elsőként az óvoda, majd az iskola használhatta fel.

A Mentés Másként Egyesület innovatív Rezsi programján keresztül több dunakanyari iskolában gyűjtődobozokat helyeztünk ki, melyekbe chipses zacskókat gyűjthetnek a gyerekek, ezeket felhasználva az MME hajléktalan embereknek készít hálózsákot.

 

2023 júliusában dunakanyari rászoruló nagycsaládosoknak csaknem 150.000 forintnyi élelmiszer- és iskolai szerekből álló adományokat gyűjtöttünk. Az iskolai szerek és iskolatáskák gyűjtését tovább folytattuk, így más rászoruló családok gyermekeinek is segíthettünk ezen felszerelésekkel még a tanév kezdete előtt.

 

Ezeken kívül is számos megkeresés érkezett egyesületünkhöz, gyereknapi programok lebonyolításában segédkeztünk, születésnapi tortát vittünk egy kisfiúnak, más alkalommal egy teljesen új fatüzelésű kályhát adományozhattunk rászoruló idős embertársunknak, meglepetésnapot szerveztünk nehéz sorsú gyermekeknek a szentendrei Skanzenbe, a leányfalui Termálfürdőbe, kerékpárokat juttatunk közösen más egyesületekkel, civilekkel kiskamaszokhoz, vagy épp a Falum Ízei  támogatásával kistermelői zöldséget, ruhaneműt oszthattunk ki szintén civil támogatóink segítségével.

 

Gyerekeknek szánt programjaink közül évek óta visszatérő az őszi tökös délután, ahol a Trambulin Junior körrel közösen szervezett kézműves programokon túl a gyerekek megismerkedhetnek az önkéntes tűzoltók munkájával, munkaeszközeivel, tököt faraghatnak, különböző ügyességi versenyeken vehetnek részt és természetesen rengeteg édességet gyűjthetnek a kialakított játékállomásokon. Idén a Leányfalui Termálfürdő is kapcsolódott a programhoz, a strandhoz sétálva is remek móka várta a program látogatóit.

 

Az Együtt Egymásért Dunakanyar Egyesület (EEDE) a kezdetektől elkötelezetten végez jótékonysági és környezetvédelmi tevékenységét működési területén. A közel egy évtized alatt folyamatosan bővítette tevékenységet 2023-ban újabb települést bevonva igyekezett folytatni a megkezdett munkát. Pilismarót község önkormányzatától nyert pályázat kapcsán a településen december egy helytörténeti- és természetismereti programsorozatot rendeztünk. Elérve számos helyi gyermeket és szüleiket, rajzpályázatot hirdettünk, ismeretterjesztő munkafüzetet készíttettünk és vetélkedőt szerveztünk. A Teremtsünk jövőt a múltból! programsorozatunkat jövőre más településen is szeretnénk hasonló komplexitással megrendezni.

 

2023-ban Leányfalun is csatlakoztunk egy környezeti nevelő és ismeretterjesztő programsorozat megvalósításához, szorosan együttműködve a helyi múzeummal, a Mesél a kert programsorozat első rendezvényén madárkarácsonyfát díszítettünk a helyi múzeum udvarán. Ez a programsorozat jövőre az Élővilág és Vizeink témájú további programokkal folytatódik.

 

December utolsó napjaiban a környéken élő, huszon-egynéhány rászoruló gyermek számára ajándékok gyűjtésébe fogtunk, nem kisebb céllal, hogy a kisebb vagy épp nagyobbacska gyermekek karácsonyra azt az ajándékot kaphassák, amit igazán szeretnének. A leányfalui Faluház , ahogy minden évben most is örömmel adott helyet a csomagok szervezett gyűjtésének.

A Leányfalui Önkéntes Tűzoltóság tagjainak segítségével a legkisebbeknek szánt ajándékcsomagok egy részét -a gyermekek legnagyobb örömére- a tűzpiros tűzoltóautóval szállíthattuk házhoz karácsony előtt.

 

A Szurkolók az Állatokért Alapítvány segítő akciójához csatlakozva még decemberben egyesületünk gyümölcsadományt juttatott el a Fóti Gyermekotthon lakóinak.

 

Az EEDE egyik legstabilabb akciója a karácsonyi ételadomány osztása, amelyet az alapítása óta minden évben megszervezünk. 2023-ban az összeállított meglepetéscsomagokat, meleg étellel – a Dunabogdányi Kertbarátok által készített gombócos, húsos káposztával – szaloncukorral,  civil felajánlásból csodálatos házi süteményekkel és ünnepi jókívánsággal kiegészítve – 32, a térségben egyedül élő, idős emberhez szállítottuk ki Leányfalura, Tahitótfaluba és Dunabogdányba is.

Egyesületünk meggyőződéssel hiszi, hogy a tűzoltók megvalósítani vágyott célja a Dunakanyarban élők közös ügye. Civil támogatóink és egyesületünk segítségével  280.000 forinttal támogattuk a Leányfalui Önkéntes Tűzoltó Egyesületet. A támogatás segítségével az önkéntes tűzoltóság tagjainak sikerült megvásárolnia egy speciális szonárt a tavalyi évben egyesületünk által is támogatott tűzoltói motorcsónakra, ezzel hozzájárulhattunk a Dunán bevethető mentőegységek fejlesztéséhez.

Mindezek mellett egyesületünk egész évben szívesen fogadta az egyéni megkereséseket és igyekezett teljesíteni a személyes kéréseket. Részt vettünk és segítettünk más szervezetek, civilek vagy önkormányzatok rendezvényein. Ezeken a rendezvényeinken minden alkalommal közösségi szolgálatos diákok is segítették munkánkat. Kiemelten támogattunk minden olyan kezdeményezést melyek a környezetünk védelmére és a Dunakanyar régió környezeti értékeinek megismertetésére hívták fel a figyelmet. Számos szemétszedést, madárbarát park létrehozását és fenntartását és a gyermekeket célzó környezeti nevelő foglalkozást támogattunk és tesszük ezt a jövőben is.

 

Szeretnénk megköszönni azt a rengeteg civil adományt, támogatást és segítséget, melynek hála a 2023-as év során  Leányfalun kívül Dunabogdányban, Szentendrén, Tahitótfaluban, Pilismaróton és Szigetmonostoron is tudtunk segíteni.

 

Együtt Egymásért!

 

 

 

Adataink:

info@eede.hu
Adószám: 18730355-1-13

Dunakanyar Takarékszövetkezet: 64700021-16969359


Facebook oldalunk

Facebook By Weblizar Powered By Weblizar